Pet prijateljev zapleše mrtvaški ples s hojo po robu, trni, lakoto, žejo in drugimi življenjskimi preizkušnjami

Dear international readers! This article is about a Slovenian off-the-beaten-track hiking trail. So offbeat I actually didn’t think you would be interested in reading about it in English. If I am mistaken, please articulate a protest in a form of comment below and I will see what I can do about it. You are welcome to tune in again soon for posts in English language,

IMG_20150125_173012
Pozneje smo izvedeli, da je po Kraškem robu potekal limes – meja med Beneško republiko in habsburškim imperijem. Od tod tudi razlog za toliko utrdb na poti. Zgodovina ftw! p.s. v ozadju se vidi tudi morje

Življenje je kakor čudna pot*. Čuden, a zanimiv je tudi spopad s hojo po robu; Kraškem robu.

Trajanje: štiri ure; v primeru, da hodiš in tavaš, pa še malo več.

Izhodišče: Črni kal

Cilj: Hrastovlje

Dobro je iti z dvema avtomobiloma, saj je razdalja med omenjenimi točkama 7.4 km, javni prevoz ali taksi pa seveda nista na voljo. Pri tem je prav tako dobro ne pustiti ključe od avta, ki te čaka na cilju, v avtu, ki si ga pustil na izhodišču. Just sayin’ 🙂 Čeravno so se Primorci tudi v tej situaciji izkazali kot širokogrudni ljudje, tega ne kaže izkoriščati.

IMG_3289
Najlepši šopek

IMG_3290

Kot vedno, sta na koncu začetku dve poti. Izbereš pa tisto, na kateri piše zelo zahtevna pot lahka pot.

Ko zatavaš, hočeš nazaj, pa ni več sledi; oznake so srednje dobre, zato si raje vnaprej rezervirajte dodaten čas za morebitne stranpoti.

Kljub temu, da smo s kravami poskušali najti skupen jezik (mukanje), te niso pokazale veliko razumevanja za našo izgubljenost in nam niso zaupale prave poti (tiste, ki je ni). Rajši so nas podmuklo opazovale izza trebuha svojih vrstnic.

10854335_761384693956509_3115676353473900675_o
Koliko krav se skriva na tej sliki?

Ne bom vam lagala, da omenjene stranpoti niso popolnoma brez šarma in izobraževalnega potenciala:

IMG_3292
Cerkvica iz 15. stoletja je sposobna mimikrije, če se lahko izrazim z jezikom strokovne biologinje, ki je bila nepogrešljiv in poučen del naše ekipe. Za vodstvo se obrnite name, lahko vam posredujem njen kontakt 🙂
IMG_3298
Afnanje gunc

IMG_3299

V Hrastovljah je znana cerkvica s freskami, ki so nastale okoli l. 1492 (istega leta, kot je Kolumb odkril Ameriko, kar ve vsak četrtošolec). Pred ogledom je priporočljivo tudi obnoviti znanje slovenske zgodovine, saj vas lahko vodič pred začetkom vodstva preseneti s tako relevantnimi vprašanji, kot je “Po čem je znan Kubed?” Če želite požeti njegovo odobravanje, je priporočljivo naslednje čtivo: http://sl.wikipedia.org/wiki/Kubed (zlasti drugi odstavek razdelka Zgodovina). Prav tako ste v prednosti, če pripeljete prijatelje, ki imajo verouk v malem prstu. Ne vprašajte me, zakaj.

IMG_3302
Vodič na poziv! Čakalni čas: (1)5 minut.
11828_510
znamenita freska Mrtvaški ples Vir: http://www.joker.si/

Po štiriurnem sprehodu po ojštrem primorskem zraku, bi človek dal vse zaklade za kakšno solidno košto.

IMG_20150125_170923
Razvrščeni po lakoti: od desne proti levi 🙂 by Rozy007 (c)

Zadovoljni smo bili z gostilno Švab. Postregla nas je na prvi pogled ošabna, na drugi pogled pa izvrstna kelnarca s pristnim lokalnim temperamentom. Meni vključuje med drugim tudi jedi s tartufi, frtalje in druge istrske dobrote. Razmerje med ceno, količino in kakovostjo pa je več kot primerno.

Fotografije: posamezniki, ki ne želijo biti imenovani, in jaz

*Besedilo: jaz in Pop Design (http://www.lyrics.si/lyric/p/Pop_design/Ne-bom-ti-lagal.html)

Leave a Reply